Pass
Klar for å reise på ferie? Har du husket pass? Trenger du nytt pass kan det nemlig ta lang tid å få det ordnet. I tillegg har nye passregler på flyplassen trådd i kraft fra 1. mai. Disse kan det være lurt få med seg! Vi har derfor samlet alt du trenger å vite om pass for å gjøre ferien litt enklere for deg.
Generelt
For å unngå tidspress, søk pass i god tid! Politiet har det travelt for tiden med folk som skal ha pass før sommerferien. Den store pågangen skaper lang ventetid, så det lønner seg å være raskt ute. Planlegg i god tid før reisen.
Det tar som oftest 10 arbeidsdager før levering av ditt nye pass, men mellom april og august, der pågangen er størst, kan du forvente lenger leveringstid. Vær også forberedt på lange køer på politistasjonen.
Prisen for Pass koster 450 kr for personer over 16 og 270 kr for barn under 16.
Alle som søker pass må møte personlig. Og husk at man må ha norsk fødselsnummer for å søke.
Har du mistet passet flere ganger? På grunn av fare for misbruk kan dette medføre at du ikke får utstedt pass – dette fastslås i passloven. Politiet vil vurdere antall tap og har du mistet det mer enn én gang vil hvert enkelt tilfelle bli vurdert.
Husk også at mange steder kreves det at passet er gyldig minst 6 måneder etter at reisen er slutt.
Elektronisk timebestilling
For å forhindre lange passkøer på travle dager, tar mange av landets politistasjoner ikke lenger imot drop-ins for passbestilling. Flere distrikter tilbyr nå timebestilling elektronisk. Dette betyr også at det er sjanse for at det ikke er ledige timer hvis du er seint ute. Politiet advarer på sine nettsider at det kan ta opptil 2-3 uker å få ledig time. Så igjen, søk pass i god tid!
Bestill time på politi.no. Klikk «Pass» på forsiden, velg din region og klikk «Booke time».
Hvis du ikke har mulighet til å bestille time elektronisk kan du ringe 02800 eller kontakte ditt lokale politi. Noen politistasjoner har fortsatt drop-ins, men dette kan være lurt å sjekke først.
De nye passreglene
Fra mai ble det innført full passkontroll for reisende inn og ut av Schengen. Dette er et tiltak for å forsterke sikkerheten etter økt terrortrussel. Unntaket er Oslo Lufthavn som har utsettelse for å unngå unødvendig kø på grunn av bygningsarbeid. De nye reglene vil mest sannsynlig starte fra rundt årsskifte 2017/2018. Ellers må man fortsatt ha med pass overalt i Europa. Husk at det er det eneste gyldige identifikasjonsdokumentet for norske borgere. Uten pass kan du fort bli sittende fast på flyplassen. Det er ikke slik du vil starte ferien!
Pass til barn
Barn og ungdom under 18 må møte opp, uansett alder, med forelder. Skal du ta med din nyfødte på tur? Dette gjelder nemlig også spedbarn. Begge foreldre må samtykke i at barnet skal få pass, og minst én med foreldreansvar må møte opp. Du finner skjema for fullmakt (samtykke) på politiets nettside. Dette må være med forelderen som møter opp. I tillegg må den som møter ta med egen legitimasjon og barnets fødselsnummer.
Nødpass
Det kan straffe seg å glemme pass når du skal reise i sommer. Reglene for nødpass har blitt mye strengere enn før, og det er i veldig få situasjoner du vil få ha grunnlag for å få utstedt nødpass. Dessuten koster det like mye som et vanlig pass, og må leveres inn etter bruk. Situasjonen vil vurderes i hvert enkelttilfelle, men du får vanligvis ikke nødpass lenger hvis du har glemt/mistet det. Nødpass skal derimot bli utstedt ved uforutsette, viktige forretningsreiser, sykdom/dødsfall i familien, hvis gyldig pass er blitt stjålet rett før planlagt reise, eller når andre vesentlige velferdsgrunner tilsier dette.
Politiets huskeliste for søking av pass:
– Husk gyldig legitimasjon
– Tidligere pass. Det skal leveres inn når du søker om nytt pass
– Kort (ikke kredittkort!) eller kontant. For betaling
– Bilde av barn under 3 år
Da er det vel bare å si: Husk pass!