Slik holder du deg frisk på reisen
Å bli syk når du er på reise er ekstra ergerlig, enten du er på forretningsreise eller ferie. Med litt ekstra omtanke kan du redusere risikoen i ganske stor grad. Her er noen råd som øker mulighetene for en frisk og vellykket reise.
Mat og drikke
Over 30 % av reisende til u-land blir rammet av turistdiaré. Jo mer eksotisk reisemålet er, jo mer forsiktig bør du være med mat og drikke. Kok det, stek det, skrell det eller kast det er god tommelfingerregel. Drikk heller ikke vann fra springen eller fruktsaft fra gateselgere. Unngå også salater, bufféer, rått kjøtt og rå fisk.
Sår og stikk
Mange har fått ferien ødelagt av myggstikk med infeksjon i stikkene. Forebygg derfor myggstikk ved å bruke myggmiddel ved alle anledninger. Kle deg fornuftig med lange ermer og benklær, bruk myggnett og impregner både nett og klær. Stikk og insektbitt må holdes rene med antibakterielt middel. Dette bør du ta med som en del av reiseapoteket.
Dehydrering
Nyrene trenger vann for å skille ut en del stoffer fra kroppen. Dehydrering kan i verste fall være dødelig, men tilstanden kan enkelt unngås ved å tilføre kroppen nok væske. Ha derfor alltid med deg en vannflaske i varmere strøk, og drikk mer enn du ville gjort hjemme i Norge. De vanligste årsakene til dehydrering er diaré, oppkast, fysisk anstrengelse med intens svetting, opphold i høyden, høyt alkoholforbruk og diabetes. Vær oppmerksom på at barn mister vann raskere i forhold til kroppsvekten.
Forkjølelse
Riktig påkledning under reisen er viktig for å unngå sykdom. Under flyreisen bør du ha løst sittende klær og alltid tilgang til en genser eller jakke i ull eller fleece. Selv om du reiser til Syden bør du være forsiktig med å kaste klærne i den kalde årstiden.
Blodpropp
Flyreiser på mer enn 4-5 timer gir økt risiko for blodpropp i beina. I verste fall kan proppen løsne og gå til lungene. Risikoen kan effektivt reduseres gjennom bruk av støttestrømper og en del bevegelse. Vi anbefaler dette til alle våre reisende, og spesielt gravide, p-pillebrukere, nyopererte, personer med alvorlige lidelser eller personer som tidligere har opplevd blodpropp.
Seksuelt overførbare sykdommer
Ved tilfeldig sex på feriereisen bør du alltid benytte kondom. Vi anbefaler deg å ta med kondomer hjemmefra, da kvaliteten ikke alltid er like god i andre land.
Spesielle reisesykdommer
Reiser du utenfor EU, bør du alltid undersøke hvilke sykdomstrusler som kan være aktuelle for landet du reiser til. Se også vår oversikt over spesielle reisesykdommer.
Reiseapotek
Ta med plaster, mindre bandasjer, kompresser, desinfeksjonsmiddel, myggmiddel, solkrem og termometer. Av medisiner bør du ta med smertestillende og febernedsettende (paracetamol), nesespray, antibakterielt middel (for sårstikk) og diaréstoppende middel (loperamid). For eksotiske destinasjoner kan det i samråd med fastlege være fornuftig å ta med antibiotika. Bruker du medisiner bør du ta med ekstra, i tilfelle oppholdet blir lengre enn planlagt. Medisiner bør plasseres lett tilgjengelig i håndbagasjen.
Vaksinasjon og malariaforebygging
Sørg for å ta de vaksiner som anbefales eller er påkrevd for din destinasjon. Se Vaksinekart.org for utfyllende informasjon. Vær oppmerksom på at grunnvaksinene mot difteri, stivkrampe og polio må fornyes hvert tiende år. Drikkevaksinen som finnes mot kolera beskytter også til en viss grad mot turistdiaré. Ved reise til tropiske og subtropiske strøk må du oppsøke lege for å avklare om forebyggende malariamedisin er nødvendig.
Sydenvettreglene
La sydenferien bli en fornøyelse fra begynnelse til slutt. Les Sydens svar på Fjellvettreglene.
Sjømannskirken deler ut vann i Magaluf.
-
Bruk høy solfaktor.
-
Husk å drikke mye vann og spis jevnlig.
-
Meld fra hvor du går, legg en plan for kvelden før du går ut.
-
Vær forsiktig med rusmidler. Alkohol og narkotika er lett tilgjengelig.
-
Pass på drinken din.
-
Vend i tide – gi deg mens leken er god.
-
Ikke gå alene om natten.
-
Ikke stol blindt på personer du ikke kjenner godt.
-
Ta hensyn til lokale kulturforhold, både påkledning og oppførsel.
Spesielle reisesykdommer
Turistdiaré
Desto mer eksotisk reisemålet er, jo større er sjansen for å pådra seg diaré. Vær forsiktig med hva du spiser og drikker. Kok det, stek det, skrell det eller kast det. Vaksine mot kolera hjelper også noe mot E. Coli, og anbefales derfor på spesielt diaréutsatte steder som Egypt og India.
Malaria
Symptomene på malaria er mangfoldige: feber med frysninger, diaré, muskelsmerter, hodepine, slapphet og hoste. Dersom du får malaria, eller har mistanke om det, er det viktig å komme til behandling snarest mulig. Sykdommen kan unngås ved å ta forebyggende medisiner (avklar med lege) og beskyttelse mot myggstikk. Bruk også med myggnetting og kle deg i lette, dekkende klær. Andre myggbårne sykdommer er denguefeber, chikungunyaog japansk encefalitt.
Denguefeber
Denguefeber overføres med mygg. Sykdommen er mer vanlig enn malaria for norske turister, men også mindre alvorlig. Denguefeber gir en influensalignende sykdom med høy feber, hodepine, utslett og intense muskel- og leddsmerter (break bone fever). Det finnes ingen annen behandling enn smertestillende. Sykdommen kan være dødelig hvis man blir smittet mer enn en gang.
Hepatitt A og B
Hepatitt A og B er alvorlige leverbetennelser forårsaket av virus. Hepatitt A smitter gjennom vann og mat, mens hepatitt B smitter fra menneske til menneske gjennom blod, spytt og sæd. Hepatitt B er den alvorligste sykdommen, da den kan gi kronisk leverskade og kreft. Begge sykdommene er svært utbredt i store deler av verden, men det finnes heldigvis gode vaksinasjonsmuligheter.
Tyfoid feber
Tyfoid feber er en bakteriell infeksjon som kun affiserer mennesker og smitter gjennom mat og drikke. Sykdommen gir langvarig feber og diaré, og man kan bli kronisk smittebærer. Det finnes en vaksine mot sykdommen som anbefales for reisende som skal bo lenge under enkle vilkår. Viruset unngås ellers gjennom god håndhygiene og ved å utvise forsiktighet i forhold til mat og drikke.
Rabies – hundegalskap
Rabies rammer sjelden turister, men kan være dødelig hvis man ikke kommer raskt til behandling. Dersom du blir bitt av et potensielt smittet dyr (hund, ape eller annet), må du innen 48 timer starte behaning med antiserum og 5 vaksinasjoner. Vaksinasjon bør vurderes for barn som skal bo under primitive forhold, deltakere på avanserte villmarksekspedisjoner og utstasjonerte i utsatte strøk.
Influensa
På den sydlige jordhalvdelen kommer influensatoppen når vi her hjemme har sommer. Det kan derfor være fornuftig å vaksinere deg mot influensa i henhold til dette.
Seksuelt overførbare sykdommer
Kondom gir god beskyttelse mot sykdommer som gonoré, syfilis, herpes og HIV, og bør derfor alltid brukes. Ta med kondomer hjemmefra, for å være sikker på god kvalitet.
Høydesyke
Høydesyke kan oppstå fra høyder på 2 500 meter, og vil ramme de fleste på en høyde av 4 000 meter. Du kan bli alvorlig og dødelig syk hvis tilstanden leder til hjerne- eller lungeødem.
Vanlige symptomer er hodepine, tretthet, søvnløshet og pustevansker. Tilstanden unngås normalt ved forsiktig oppstigning (300 høydemeter per døgn, samt hvile hver tredje til fjerde dag). Ta deg snarest ned til lavere høyde dersom du merker symptomer som svekket situasjonsbedømmelse, ustødig gange, oppkast eller tiltagende pusteproblemer i rolig tilstand. Oksygenbehandling eller overtrykkstelt kan være til god nytte. Høydesyke kan også til en viss grad forebygges ved bruk av medisinen Diamox.
Hjernemalaria i AfrikaEn nordmann innlegges med hjernemalaria på et afrikansk sykehus. Tilstanden er kritisk, og mannen vil dø om ikke behandling gis innen 24 timer. Det lokale sykehuset kan ikke tilby noen behandling, og Europeiske kontaktes. Alarmsentralen finner ut at nærmeste kvalifiserte sykehus ligger i Sør-Afrika. I mellomtiden forverres tilstanden, og det ser ut som om pasienten vil dø i løpet av natten. Ambulansefly er eneste mulighet. Det er vanskelig å få rekvirert dette på kort varsel i Afrika, men våre medarbeidere klarer det. Et nytt problem melder seg. Flyplassen har ikke nattelys. Vi mobiliserer vårt lokale nettverk, og får lyst opp flystripen med billykter. Flyet får landet, og pasienten overlever. Total skadekost kr 639.000.Blødende magesårEn kvinne legges inn på sykehus i Romania med blødende magesår. Tilstanden er kritisk og sykehuset går tom for blod. Kvinnen fraktes hjem til Norge med ambulansefly, under tilsyn av egen lege. Forsikring utbetales for behandling, hjemreise og tapt ferie. Totalt kr 131.200Brannsår på speiderleirEn norsk deltaker på verdensspeiderleiren i Sør-Korea får 2. og 3. grads forbrenning på begge håndflater. Han bandasjeres, men har vondt og trenger hjelp til alt. Europeiske transporterer gutten hjem med egen ledsager, og utbetaler erstatning for behandling, hjemreise og ikke minst tap av ferie. Total skadesum kr 44.848. |
|
Amputasjon unngått i GuatemalaEn nordmann brekker begge beina etter et fall fra en tempelruin i Guatemala. Det lokale sykehuset er primitivt og kan hverken tilby smertestillende eller kvalifisert utredning. De tar røntgen av hode og bein, men glemmer ryggen. Beina gipses og pasienten overlates til seg selv, mens legene er opptatt med det pågående fotball-VM. Etter tre dager får pasienten beskjed om at beina må amputeres. Omsider kontaktes Europeiske, og morgenen etter er et helt team på plass. De ordner med flytransport til et av Guatemalas beste sykehus. Her venter også en dansk lege fra Europeiske, som vil overvåke behandlingen. Pasienten utredes og får omsider effektiv smertelindring. Behandling haster, men det er heldigvis ikke behov for amputasjon. Total skadekost kr 879.000.Kraniebrudd – VietnamEn mann på 63 blir påkjørt av motorsykkel i Vietnam. Han innlegges på sykehus i Ho Cho Minh City, hvor det påvises kraniebrudd og alvorlig hjerneblødning. Grunnet sykehusets lave standard vil pasienten trolig dø. Europeiske overfører pasienten til et velrenommert sykehus i Bangkok, hvor han tilbringer én måned på intensivavdeling. Mannen kommer seg gradvis, og transporteres etter hvert hjem til Norge, i følge med lege og sykepleier. Total skadekost kr 689.000.Hjerteinfarkt USA
|
10 tips mot tyveri
-
Vær spesielt oppmerksom på tyver når du er på badestranden, flyplassen, tog/t-banestasjoner og markeder.
-
Benytt lås/hengelås på kofferter og annen bagasje.
-
Vær alltid i nærheten av bagasjen på flyplassen — også i innsjekkingskøen og på flyplassens spisesteder.
-
Bruk kredittkort som ditt foretrukne betalingsmiddel. Da unngår du å gå rundt med store pengebeløp.
-
Spre risikoen, gjennom å plassere penger, pass, billetter og kredittkort på ulike steder.
-
Gå ikke rundt med lommeboken i baklommen eller i ryggsekkens ytterlommer.
-
Benytt hotellets safe for oppbevaring av penger og verdisaker.
-
La ikke verdigjenstander ligge fremme på bord og hyller når du går fra hotellrommet.
-
Når du skal parkere for natten, bruk i størst mulig grad bevoktet parkeringshus eller hotellets parkeringsområde.
-
La ikke ting ligge synlig i bilens kupé.
Om uhellet skulle være ute
Europeiske Reiseforsikring har egne servicesentre i alle verdensdeler. Disse kan bistå deg om du skulle bli utsatt for ran eller innbrudd på reisen. Vi har også en avtale med Sjømannskirken, som kan utbetale mindre kontantbeløp.
Har du mistet noe på en flyplass, jernbanestasjon el.l. kan du sjekke den nettbaserte hittegodstjenesten Missingx.com. De fleste store trafikknutepunkter er knyttet opp mot denne tjenesten.
Det kan lønne seg å spesialforsikre kostbare gjenstander, da verdiforsikringen er begrenset til totalt 15.000 kr. Melding av tap og skade kan du enkelt gjøre fra våre nettsider.
Forsinket bagasje
Reiseforsikringen dekker innkjøp av klær og toalettsaker som du trenger mens du venter på at bagasjen skal komme fram.
Dette kan vi hjelpe deg med
Forsinket bagasje på utreisen
Forsikringen gjelder hvis bagasjen blir mer enn 4 timer forsinket til reisemålet.
Viktig å huske på:
1. Dekningen er den samme uansett hvor lang bagasjeforsinkelsen er. I de aller fleste tilfellene blir bagasjen funnet etter noen få timer eller dager. Hvis du skulle være så uheldig at bagasjen ikke kommer til rette i det hele tatt, vil reisegodsforsikringen erstatte bagasjens verdi etter egne regler. Les mer om tap av bagasje her.
2. Ta kontakt med flyselskapets bagasjekontor før du forlater flyplassen, og få en PIR-rapport (Property Irregularity Report) som bekrefter at du har meldt fra om bagasjeforsinkelsen.
3. Gjør innkjøp i butikker hvor du får kvittering, og ta vare på disse. Innkjøp som ikke kan dokumenteres med kvitteringer kan du ikke regne med å få erstatning for.
Så mye kan du få dekket til innkjøp av nødvendige klær/toalettsaker:
Forsikring Per person Per familie
Enkeltreise Inntil 5 000,- Inntil 25 000,-
Helårs Standard Inntil 5 000,- Inntil 25 000,-
Helårs Super Inntil 5 000,- Inntil 25 000,-
Studentforsikring Inntil 2 500,-
Enkeltreise Ungdom Inntil 5 000,-
If Start Inntil 3 000,-
Dette dekkes ikke av forsikringen
Forsinket bagasje på hjemreisen
Hvis bagasjen din blir forsinket på hjemreisen, dekkes ikke dette av reiseforsikringen.
I de aller fleste tilfellene blir bagasjen funnet etter noen få timer eller dager. Hvis du skulle være så uheldig at bagasjen ikke kommer til rette i det hele tatt, vil reiseforsikringen erstatte den etter egne regler. Les mer om tap av bagasje her.
Avbestilling av reise
Reiseforsikringen kan dekke avbestilling av reiser som ikke kan gjennomføres, for eksempel på grunn av sykdom.
Dette kan vi hjelpe deg med
Slik gjør du hvis du må avbestille på grunn av:
Akutt sykdom eller skade
Dødsfall
Terrorangrep eller naturkatastrofe
Dette dekkes ikke av forsikringen
Slik gjør du hvis reisen din rammes av:
Streik eller arbeidskonflikt
Konkurs
Sykdom og ulykke på reise
Reiseforsikringen sikrer at du får nødvendig helsehjelp ved akutt sykdom eller ulykker som innebærer personskade.
Hvis du opplever å bli sengeliggende eller innlagt på sykehus i løpet av ferien, kan du også søke om erstatning for tapte feriedager.
Dette kan vi hjelpe deg med
Hvis du blir syk eller skadet
Hvis du må til tannlege
Hvis du må avbryte reisen
Erstatning for tapte feriedager
Dette dekkes ikke av forsikringen
Utgifter etter hjemkomst
Tapt arbeidsinntekt
Ulykke i hjemmet, på skolen eller på arbeidsplassen
Søk erstatning ved sykdom eller ulykke:
Deg selv eller medreisende familie
Annen person i reisefølget
Søk erstatning ved avbrutt reise grunnet forhold hjemme
Fremskyndet hjemreise