Tur til Sola

Her er litt av det jeg har lest meg frem til i bøker og på nett.Det er mye som har skjedd på denne flyplassen oppover i tiden og det blir vel ikke mindre med årene som gå synes det er den beste flyplassen for min del når jeg skal ut å reise.Jeg bruker denne siden den er mer stabil og lite stengt i dårlig vær de prøver alt de kan for å holde den åpen.
Ved Stavanger lufthavn, Sola finnes også Sola Kontrolltårn/innflygningskontroll, Stavanger Kontrollsentral og Hovedredningssentralen for Sør-Norge.
Historie
De første spadetakene
Stavanger lufthavn, Sola ble åpnet allerede i 1937
Sola ble først åpnet i 1937, og var Europas andre med fast dekke på rullebanen. Dette var Norges første sivile flyplass. Det var to rullebaner, 03/26 ca 820m og 13/31 ca 920m.
9. april 1940 ble flyplassen angrepet av tyske styrker i verdens andre angrep med fallskjermsoldater.Under andre verdenskrig utvidet tyskerne flyplassen kraftig, da den var av stor strategisk viktighet for tyskerne.
Opprinnelig var det meningen at Stavanger lufthavn skulle ligge på Forus,men etter krigen bestemte Luftforsvaret seg for å ta i bruk Sola midlertidig, mens Forus ble oppgradert, noe som aldri skjedde. Sola hovedflystasjon var av stor viktighet for Forsvaret, men mistet etterhvert flere oppgaver – den siste jagerflyskvadronen forlot flyplassen i 1983.
Stavanger lufthavn har to passasjerterminaler, en for fly og en for helikopter. Da dagens terminal ble tatt i bruk den 28. januar 1987 var det den første i Norge som hadde passasjerbroer, totalt ni stykker. Flyplassen har to kryssende rullebaner, hovedbanen for fly ligger nord-sør (18/36) og hovedbanen for helikopter ligger nordvest-sørøst (11/29).
Sivile aktører
Det Norske Luftfartselskap (DNL, senere SAS) startet også flyvninger til Sola etter krigen. Det samme gjorde Braathens S·A·F·E, i 1946, med videre forbindelse til Europa og Det fjerne østen med Douglas DC-4 fly. I 1952 fikk Braathens S·A·F·E enekonsesjon for å fly rutene Oslo–Stavanger, Oslo–Kristiansand–Stavanger og kystruten Stavanger–Bergen–Ålesund–Trondheim–Bodø–Tromsø. SAS fikk på sin side enekonsesjon på Oslo–Bergen, Oslo–Nord-Norge og utenrikstrafikken. Denne fordelingen varte fram til dereguleringen av flytrafikken i 1994. Widerøe etablerte seg på Sola på slutten av 1980-tallet da de overtok Sandefjord-Torp-baserte Norsk Air
Sikorsky S-92 på Stavanger lufthavn.
Da oljeboringen i Nordsjøen startet i 1971 ble det et behov for helikoptertransport ut til kontinentalsokkelen. Det første selskapet var Helikopter Service (nå CHC Helikopter Service), eid av SAS og Fred. Olsen. Også Braathens S·A·F·E forsøkte seg i helikopterbransjen, men solgte senere selskapet Braathens Helikopter til Helikopter Service. Etterpå ble Norsk Helikopter etablert.
Utenlandske flyselskap
British Airways sine forgjengere opererte i etterkrigstiden på Sola, men først i 1980 begynte de regelmessige flyvningene med BAC 1-11-fly til London-Heathrow. Senere ble ruten betjent av Boeing 737-200/-300/-400 og Boeing 757-200. I 1994 ble British Airways’ ansatte på Sola overført til Braathens SAFE som en del av et samarbeid mellom de to selskapene. Men i 1997 kjøpte KLM 30 % av Braathens SAFE, og British Airways la ned ruten på grunn av mangel på eget apparat på flyplassen. Dan-Air London fløy ruten London-Gatwick–Newcastle–Stavanger fram til de gikk konkurs i 1990. Også Norwegian Air Shuttle og Widerøe har fløyet til Newcastle. Idag flyr Norwegian Air Shuttle til London Gatwick, mens SAS flyr til London Heathrow. Oljeutvinningen har også krevd rutetrafikk mellom Stavanger og Storbritannias oljehovedstad Aberdeen. I tillegg til SAS fløy Air Anglia (senere Air UK, KLM UK og er nå en del av Ryanair). Denne ruten flys per 2011 av både Eastern Airways, SAS og Widerøe.
I mai 2008 startet Icelandair en sommerrute mellom Sola og Keflavik-flyplassen utenfor Reykjavík.
KLM Royal Dutch Airlines startet i 1970-årene flyvninger til Stavanger fra Amsterdam. De har benyttet både Douglas DC-9-10, Boeing 737-200/-300, Fokker 100, Fokker F-27, Fokker 50 og var den første ruten KLM opererte med Fokker 70. Ruten ble drevet av Braathens mellom 1997 og 2002. Ruten flys per 2008 tre ganger daglig med Boeing 737-fly fra KLM. Også Air France har operert ruter til Stavanger, med Boeing 737 til sitt nav på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris.
Fra og med 2003 har Lufthansa begynt med fire daglige flyvninger til sitt knutepunkt i Frankfurt am Main i Tyskland med Canadair RJ-700 og Boeing 737 -fly.
Fremtidsplaner
Høsten 2004 vedtok Avinor å legge Kontrollsentral Sør til Stavanger lufthavn, Sola. Dette vil innebære investeringer i eksisterende kontrollsentral.
Flyplassen har den siste tiden vært inne i en større utvidelsesfase. 18. desember 2008 åpnet en ny pir som forlengelse av nordre del av terminalen. Denne brukes til innenrikstrafikk og er på 2000 kvadratmeter. I 2009 åpnes enda en forlengelse. Denne vil ligge sør i terminalområdet og skal kunne ta imot større fly fra destinasjoner utenfor Schengen-området. Førstnevnte innenrikspir skal få enda en forlengelse i 2010, noe som vil fullføre utbyggingen i denne omgang. Lengden på terminalbygget vil da være mer enn doblet, og strekke seg over en lengde på 680 meter. Det er allerede kapasitetsproblemer på flyplassen, og et av tiltakene i tillegg til terminatutvidelse vil bli en større utvidelse av parkeringstilbudet i form av et nytt parkeringshus bak det som allerede ligger der.
Høsten 2008 startet byggingen av en ny VIP/GA-terminal i sydområdet på flyplassen. Det er planer om å forlenge rullebane 18/36 (nord/sør) til 2700 meter innen 2016. Nytt tårn og utvidelse av taksebanesystemet planlegges også innen 2016. Ny rullebane for helikopter planlegges innen 2035.Det åpnet ett nytt flyplasshotell med 150 rom i gangavstand til terminalen i august 2010, hotellet drives av Rica.
Avinor har også etablert ILS CAT II/LVTO innflygningssystem ved flyplassen. Dette gjør det mulig å lande fly fra nord (RWY 18) ned til 350 meter horisontal sikt og 33 meter vertikal sikt. Det muliggjør også avganger mot syd med sikt ned til 150 meter. På de andre banene kan avgang og landing utføres ned til 550 meter sikt, med unntak av bane 29 på grunn av mangel på ILS.
Flyselskaper og destinasjoner
McDonnell Douglas MD-82 fra SAS.
Dash 8 fra Widerøe.
An-124-100 fra Volga-Dnepr.
Innland
Flyselskap Destinasjoner
Norge Bristow Norway 14 ulike offshoreanlegg.
Norge CHC Helikopter Service 5 ulike offshoreanlegg.
Norge Norwegian Air Shuttle Bergen, Oslo.
Norge Scandinavian Airlines Bergen, Oslo, Trondheim, Ålesund, Tromsø.
Norge Widerøe[10] Kristiansand, Kristiansund, Sandefjord.
Norge Airwing Notodden, Florø.
Utland
Flyselskap Destinasjoner
Storbritannia British Airways London-Heathrow.
Danmark Danish Air Transport Billund, Esbjerg.
Island Icelandair Reykjavík.
Nederland KLM Amsterdam.
Norge Norwegian Air Shuttle[8] Alicante, Barcelona, Berlin-Schönefeld, Dubrovnik, Kraków, Las Palmas, London-Gatwick, Málaga, Manchester, Murcia, Nice, Salzburg, Split, Warszawa.
Norge Scandinavian Airlines[9] Aberdeen, Alicante, Antalya, Barcelona, København, London-Heathrow, Málaga, Nice, Palma de Mallorca, Split, Stockholm-Arlanda.
Spania Vueling Airlines Barcelona.
Norge Widerøe[10] Aberdeen, Newcastle.
Ungarn Wizz Air Gdańsk, Katowice, Riga, Vilnius, Szczecin.
Charter
Flyselskap Destinasjoner
Spania Air Europa Palma de Mallorca.
Tyrkia Corendon Airlines Antalya.
Tyrkia Freebird Antalya.
Norge Norwegian Air Shuttle Antalya, Burgas, Chania, Hurghada, Las Palmas, Palma de Mallorca, Rhodos, Tenerife.
Spania Evelop Airlines Palma de Mallorca.
Norge Scandinavian Airlines Burgas, Chania, Lanzarote, Las Palmas, Preveza/Lefkas, Rhodos, Santorini, Split, Tenerife.
Danmark Thomas Cook Airlines Scandinavia Antalya, Chania, Las Palmas, Palma de Mallorca, Rhodos, Tenerife, Varna.
Frakt
Flyselskap Destinasjoner
Litauen Avion Express på vegne av TNT Airways Gøteborg.
Sverige West Air Sweden Oslo (for Posten Norge AS)
Storbritannia Atlantic Airlines (United kingdom) på vegne av DHL Bergen, København.
Tyskland Lufthansa Cargo Houston, Frankfurt.
Qatar Qatar Airways Cargo ble avsluttet høsten 2015 Brussels, Doha.
Handlingagenter
Selskap Bakketjenester for
Norge SAS Ground Handling Freebird Airlines, Icelandair, Lufthansa, Lufthansa Cargo, Scandinavian Airlines SystemScandinavian Airlines, Widerøe, British Airways, Qatar Airways Cargo
Norge Aviator Airport Alliance Air France, Airwing, KLM, Danish Air Transport, Norwegian Air Shuttle, Vueling, Wizzair, SunExpress
Tekniske fasiliteter
Sola huser svært mange ulike tekniske fasiliteter, og huser det største flytekniske miljøet i Norge.[trenger referanse] Blant annet hadde Braathens i sin tid sin tekniske hovedbase her. Det samme har Norwegian Air Shuttle, CHC Helikopter Service, Norsk Helikopter, Norcopter, Pratt & Whitney, Bristow Norway, Norway Engine Centre og Luftforsvarets Helikoptertekniske Hovedbase.
16. juni 2006 vedtok styret i SAS å legge ned SAS Technical Services på Sola. Dette medførte at 355 ansatte ble oppsagt ved ulike SAS-avdelinger ved flyplassen.
Sola flystasjon
Se også Sola flystasjon
Sea King helikopteret operert av 330 skvadron på Sola flystasjon brukes til redningstjenester.
Forsvaret har en rekke ulike funksjoner ved flyplassen. 330 skvadron som opererer Sea King-helikoptere for søk og redning er den eneste gjenværende skvadronen på Sola. Men fortsatt kan en rekke flytyper sees på flyplassen, blant annet NATOs AWACS-fly. Hovedredningssentralen for Sør-Norge er også lokalisert på Sola, og dekker hele Sør-Norge og norsk sokkel. Til enhver tid ledes 3–4 redningsaksjoner fra sentralen.
Transport fra flyplassen
509Ø til Riksvei E 39.svg og Sandnes.
509V til Tananger og Randaberg.
510N til Riksvei E 39.svg og Jåttå og Stavanger.
510S til Klepp.
Flybuss til Stavanger.
Flybuss til Tjelta, Klepp, Bryne og Nærbø – Jaerlines.
Rutebuss til Stavanger, Sandnes, Sola og Risavika (Tananger)Rute 9.
Ulykker
31.mai 1937 Scimitar jagerfly Hærens Flyvevåpen. Havarerte under flystevne. Piloten, løytnant Kåre Winterthun, omkom.
17 april 1958 T-33A. Havarerte under trening til flystevne. Piloten: Kaptein Rolf Tokerud omkom.
10.juli 1953 Douglas C-47 Dakota, USAF, og F-84G Thunderjet, RNoAF. Kolliderte rett sør av rullebanen. 10 amerikanere og 1 norsk pilot omkom.
9.august 1961 Vickers Viking fra Eagle Airways. Havarerte på Holtaheia under innflygning fra nord. 39 omkom.
11.mai 2005 LN-BFQ Cessna 206. Havarerte under landing Sola sjø.